Pagina's

donderdag 20 augustus 2015

Zelfgemaakte vissoep op z'n best

Zo nu en dan duik ik de diepvriezer in om te zien wat er allemaal eens opgegeten moet worden.
Herkenbaar?
Ik kwam een pakje of 10 garnalenkoppen tegen en een hoop potjes met mosselvocht. Tijd voor zelfgemaakte vissoep.


Het klinkt misschien gek, maar ik gooi nooit de schalen en koppen van garnalen weg. Ook als we mosselen eten, zeef en bewaar ik het mosselvocht in de diepvries. Het zijn betere smaakmakers voor een soep of een saus dan een bouillonblokje.

Deze vissoep is helemaal niet moeilijk om te maken. De basis is een garnalenbouillon. De soep kan je afwerken met groenten en vis naar keuze. Duik ook eens je diepvriezer in. Je vindt er vast nog verborgen schatten.

Wat heb je nodig?

Voor de garnalenbouillon: 1 eetlepel boter of olie – schalen en koppen van 1 kg garnalen (of andere schaaldieren) – 1 ui grof gesneden – 1 teentje look, fijngeperst – 2 stengels selder, grofgesneden - 1 wortel, grofgesneden - 2 eetlepels tomatenpuree - 2 dl witte wijn – een scheutje Pastis voor de liefhebbers - 1 liter water – 2 dl mosselvocht - 2 dl tomatenpassata – een laurierblaadje – wat verse tijmtakjes

Voor de soep:
Boter of olie om de groenten in aan te stoven.
Een mengeling van vis of schaaldieren: zalm, kabeljauw, Sint-Jacobsnootjes – eventueel wat garnaaltjes
Een assortiment groenten, in kleine blokjes gesneden: 1 ui - 1 courgette, zonder zaadlijst – 2 tomaten, ontveld, ontpit – 2 wortelen – 1 rode puntpaprika – 1 oranje paprika – ½ venkel – 2 stengels selder
Kruiden: een teentje look, fijngeperst - cayennepeper – zout  - selderijzout – 1 theelepel paprikapoeder – 1 takje tijm – 1 blaadje laurier – enkele saffraandraadjes
Voor de afwerking: plukjes kervel of het groen van de venkel

Hoe maak je de garnalenbouillon?
Verhit de vetstof en bak de garnalenschalen aan. Voeg de ui, knoflook, wortel en selder toe.

 

Voeg de tomatenpuree toe en stoof even mee. Blus met de wijn en een scheutje Pastis. Voeg het water, het mosselvocht en de tomatenpassata toe. Voeg de kruiden toe en laat de bouillon 20 minuten koken. Haal het laurierblaadje eruit en doe alles in een puntzeef.  Zet er de staafmixer in.
 
 
Zo haal je de meeste smaak en aroma uit de garnalenkoppen. Zeef de bouillon.

 
Stoof ondertussen de fijngesneden groentjes voor de soep.
 

Stoof de ui aan in de boter of olie. Voeg de fijngeperste look toe. Voeg de blokjes wortel , paprika, courgette, venkel en selder toe en stoof 10 minuten aan. Voeg de gezeefde garnalenbouillon toe en kruid met peper, zout, paprikapoeder, cayennepeper, tijm en saffraandraadjes. Laat 10 minuten koken tot de groentjes beetgaar zijn. Voeg de tomatenblokjes toe en de stukjes vis. Pocheer de vis in enkele minuten gaar in de soep. Garneer de soep met kervelpluksels of het groen van de venkel.


Laat het je smaken.


Liefs,
Ingrid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten